Ansatte
Hva bør barnet spise i barnehagen?
  ( 22/08/2016 )
  Innhold levert av BarnehageForum , av: melk.no
  Det er vanskelig å gi et enkelt svar på hva alle barn bør spise i barnehagen
  Last ned Word dokument Last ned word dokument
  Last ned PDF Last ned PDF (god for utskrift)

  for det avhenger selvfølgelig av hva barnet spiser ellers i døgnet og i helgenen, hva barnet liker, om barnet er normalvektig, under- eller overvektig og om barnet har eventuelle allergier eller sykdommer. Når det er sagt, er det noen helt klare ”hovedregler” for hva barn bør spise i løpet av barnehagedagen.

   
  Varierte og grove brødvarer/ kornprodukter

  Hvis barnet ikke liker grovt brød, er kneip bedre enn loff. Som grovt brød regnes et brød med minimum 50 % sammalt mel, dvs at sammalt mel står før siktet hvetemel i ingredienslisten. Man kan gjerne variere med grovt knekkebrød, musli/ frokostblandinger uten eller med lite tilsatt sukker og grøter kokt på grovt mel eller havregryn og mager melk og vann.

  Varier pålegget

  Varier mellom gulost, leverpostei, jernberiket brunost eller prim (kun Litago er jernberiket), fiskepålegg, egg, skinke og annet magert kjøttpålegg. Frukt og grønnsaker kan også brukes som pålegg.

  Velg myk margarin, det gir et viktig tilskudd av umettede fettsyrer.


  Melk som drikke til måltidene

  Skummet melk, ekstra lett melk eller lettmelk bør være hovedvariantene av melk å velge mellom for barn. Helmelk bør kun benyttes i matlaging. Mellom måltidene er vann den beste tørstedrikk.

  Frukt og grønt

  Frukt og grønnsaker bør være et naturlig følge til alle måltider, gjerne i biter, da er det lettere å spise særlig for de minste barna.

  Voksne bestemmer utvalget, barna bestemmer inntaket

  Matvarer fra alle disse fem gruppene bør optimalt sett inngå i både frokost og lunsj, men det er viktig å huske på at barns matlyst og hva de liker/ ikke liker varierer veldig. Vi voksne bestemmer hva som står på bordet og barnet bestemmer hvor mye han/ hun skal spise.

  Mellommåltider

  Yoghurt passer fint som mellommåltid, gjerne til ”tre-måltidet” eller i tillegg til brødskivene til frokost eller lunsj. Det finnes mange varianter med lite sukker å velge mellom. En yoghurt i seg selv er ikke et fullverdig måltid, og bør følges av kornblanding eller frukt og grønnsaker.

  Forsøk å unngå

  Barnehagen bør ikke tilby barna brus eller saft, potetgull, kjeks, godteri eller annen snacks.
  Kaker, boller og vafler bør kun være til helt spesielle anledninger.